您现在的位置: 主页 > 英语教学 > 中学英语 > > 正文

中考语法易错题汇编及分析(二)

作者:admin    文章来源:盐田区外国语学校    更新时间:2017-12-29
1.Some people like to stay at home, but ________ like to go to the cinema.
  A. anotherB. other
  C. others D. other one
  答案:C. (选择B的同学要牢记: some…, others…)
  2.—— Is this your shoe?
  —— Yes,but where is _________?
  A. the other one B. other one
  C. another one D. the others
  答案:A. (选择C的同学要注意鞋是两只, another指的是三者或者三者以上。)
  3.—When shall we meet again next week?
  —_______ day is possible. It’s no problem with me.
  A. Either B. Neither
  C. EveryD. Any
  答案:D.(选择C的同学要注意every指的是每一天都见面, any指的是任何一天都可以。注意中文的干扰。)
  4.Have you ever seen ________ big panda before?
  A. a such B. such a
  C. so a D. a so
  答案:B (选择A的同学要注意词组记忆的准确性。)
  5.—_______ do you write to your parents?
  —Once a month.
  A. How long B. How soon
  C. How oftenD. How far
  答案:C. ( 选择A的同学要注意中文的干扰。 由回答知道这里指的是写信的频率, 用how often表示。)
  6.Robert has gone to _________ city and he’ll be back in a week.
  A. otherB. the other
  C. another D. any other
  答案:C(选择其它三项的同学要注意,这里没有说只有两座城市,因此不能用B。)
  7.—A latest magazine, please.
  — Only one left. Would you like to have ________?
  A. itB. one
  C. this D. that
  答案:A(选择B的同学要注意这里指的是上一句中提到的那本杂志,不能用表示泛指的不定代词one 。)
  8.—Which book would you like to borrow?
  —________ of the two books is OK with me.
  A. Either B. Both
  C. AnyD. None
  答案:A(选择B的同学要注意is 表示单数。)
  9.He knows _________ English ________ French. But he’s very good at Japanese.
  A. either;orB. both;and
  C. neither;nor D. either;nor
  答案:C(选择A和B的同学要注意语境。)
  10.—What do your parents do?
  —One is a teacher; _________ is a driver.
  A. other B. another
  C. the otherD. that one
  答案:C (选择其它三个选项的同学要注意, one is …, the other is …的用法。)
  11.Mrs. Lee teaches ________ math. We all like her.
  A. weB. us
  C. our D. ours
  答案:B (选择C的同学要注意,teach +人+科目,而不能用teach +某人的+ 科目)
  12.There are many trees on ________ side of the street.
  A. either B. any
  C. all D. both
  答案:A (选择D的同学要注意side为单数。选择B的同学要注意:街道只有两边,因此不能用any。)
  13.________ is the population of the city?
  A. How many B. What C. How many people D. How much
  答案:B (在问到人口是多少时,其实是在说“人口数是什么”,因此不能用A,要注意排除中文的干扰。)